Robienie domowych wędlin to wspaniałe przedsięwzięcie. I przyczynek do przygotowania pysznej szynki na świąteczny stół.
Dzięki temu można cieszyć się smakiem naprawdę zdrowego aromatycznego mięsa. Przygotowując je samodzielnie mamy pewność, że nie ma w niej zbędnej chemii. Ma naprawdę niezwykły smak.
W dniu 16.03.2019 r. w świetlicy wiejskiej w Smolęcinie odbyło się spotkanie poświęcone przetwórstwu mięsa: jak zrobić pyszną szynkę w szynkowarze.
Zajęcia odbyły się pod patronatem Wójta Gminy Kołbaskowo Pani Małgorzaty Schwarz.
Zajęcia prowadził p .Tomasz Zagórski z PZDR w Szczecinie ,który przybliżył uczestnikom spotkania ciekawy pomysł wykonania szynki. Przekazał krok po kroku technologię przygotowania specjału.
W trakcie pokazu uczestnicy otrzymali szczegółowe informacje jakie wybrać mięso do produkcji szynki, jakich używać przypraw, soli ,jaki optymalny szynkowar wybrać dla potrzeb przeciętnej rodziny.
Dwa rodzaje szynki-drobiowa i wieprzowa w swojej technologii przygotowania nie była trudna, a powstałe efekty końcowe warte były każdego wysiłku. Degustacja na koniec spotkania potwierdziła niezwykły smak wyrobu.
Uzupełnieniem degustacji był pyszny salceson własnej roboty przygotowany w prezencie przez Pana Tomasza Zagórskiego. A do kawy i herbaty Pani Aniela Szerszeń upiekła aromatyczne ciasto czekoladowo -orzechowe. Całe przedsięwzięcie zintegrowało mieszkańców i stworzyło uczestnikom spotkania przedsmak Świąt.
Przedsięwzięcie kulinarne było dobrym pomysłem , a udany i satysfakcjonujący pokaz stanie się zachętą do profesjonalnego przygotowania szynki na nachodzące Święta i na inne okazje.
Zajęcia zostały sfinansowane prze Gminę Kołbaskowo i Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Władysława Grochowalska, Tomasz Zagórski