.W dniu 09.03.2019 r. w świetlicy wiejskiej w Siadle Górnym odbyło się spotkanie poświęcone przetwórstwu mięsa: jak zrobić specjał wędliniarski, należący do grupy wędlin nietrwałych. Zajęcia odbyły się pod patronatem Wójta Gminy Kołbaskowo Pani Małgorzaty Schwarz.
Zajęcia prowadził p .Tomasz Zagórski z PZDR w Szczecinie ,któremu asystowała Pani Sławomira Rogalewska ,który przybliżył uczestnikom spotkania ciekawy pomysł wykonania kiełbasy białej surowej. Przekazał krok po kroku technologię produkcji domowej kiełbasy.
W trakcie pokazu uczestnicy otrzymali szczegółowe informacje jakie wybrać mięso do produkcji, jakich używać przypraw, z jakich urządzeń korzystać , aby powstał pyszny rarytas.
Wyrób, który powstał na zajęciach sprawił wiele radości, jego przygotowanie nie było trudne, a powstałe efekty warte były każdego wysiłku. Degustacja na koniec spotkania potwierdziła wysoką jakość i smakowitość wyrobu.
Uzupełnieniem degustacji był pyszny chleb własnej roboty: pszenny z maki 2000 i żytni. Wykonania chleba podjął się Pan Roman Bożejewicz uczestnik spotkania. Chleb smakował wybornie, w połączeniu z wykonaną kiełbasą stworzył uczestnikom spotkania przedsmak Świąt.
Przedsięwzięcie kulinarne to dobrypomysł, a udany i satysfakcjonujący pokaz stał się zachętą do dalszych spotkań i udoskonalania pasji kulinarnych.
Zajęcia zostały sfinansowane prze Gminę Kołbaskowo i Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Władysława Grochowalska, Tomasz Zagórski