uczestnicy warsztatu

.W dniu  09.03.2019 r. w świetlicy wiejskiej w Siadle Górnym odbyło się spotkanie poświęcone przetwórstwu mięsa: jak zrobić specjał wędliniarski, należący do grupy wędlin nietrwałych. Zajęcia odbyły się  pod patronatem Wójta Gminy Kołbaskowo Pani Małgorzaty Schwarz.

Zajęcia  prowadził p .Tomasz Zagórski z PZDR w Szczecinie ,któremu asystowała  Pani Sławomira Rogalewska ,który przybliżył uczestnikom spotkania ciekawy pomysł wykonania kiełbasy białej surowej. Przekazał krok po kroku technologię produkcji domowej kiełbasy.
W trakcie pokazu uczestnicy otrzymali szczegółowe informacje jakie wybrać mięso do produkcji, jakich używać przypraw, z jakich urządzeń korzystać , aby  powstał pyszny rarytas.
Wyrób, który  powstał na zajęciach sprawił wiele radości, jego przygotowanie nie było trudne, a powstałe efekty warte były  każdego wysiłku. Degustacja  na koniec spotkania potwierdziła wysoką jakość i smakowitość wyrobu.
Uzupełnieniem degustacji był pyszny chleb własnej roboty: pszenny z maki 2000 i żytni. Wykonania chleba podjął się Pan Roman Bożejewicz uczestnik spotkania. Chleb smakował wybornie, w połączeniu  z wykonaną kiełbasą stworzył uczestnikom spotkania przedsmak Świąt.
Przedsięwzięcie kulinarne to dobrypomysł, a udany i satysfakcjonujący pokaz stał się zachętą do dalszych spotkań i  udoskonalania pasji kulinarnych.
Zajęcia zostały sfinansowane prze Gminę Kołbaskowo  i Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Władysława Grochowalska, Tomasz Zagórski

Wsplny-trud-nad-ksztatem-kiebasy

Chleby-pszenne-i-zytnie-w-oczekiwniu-na-konsumpcj_-Wykonanie-P_-Roman-Boejewicz